Fler pappor söker råd i föräldrafrågor

1:27 min

Sedan Familjecentrum i Västerås startade sin föräldratelefon har en tredjedel av samtalen om råd varit från män. Det är fler pappor än förut som hör av sig.

Föräldratelefonen i Västerås har funnits i lite över ett år nu och har fått in strax över 200 samtal. Det är fler än till exempel Örebro kommun som haft sin föräldratelefon i flera år.

– Det man tänker först är väl att det är jättebra att alla vågar ringa och ta kontakt på föräldratelefonen och det känns bra att de kan få råd och coachning, säger Lotta Stridh Tingberg, familjevägledare på Familjecentrum i Västerås.

Enligt Lotta Stridh Tingberg finns det flera potentiella anledningar till att det är fler pappor som väljer att be om råd nu.

– Det kanske är enkelheten av att lyfta telefonluren att veta att man får ett samtal. Det kanske inte är något större bekymmer man vill prata om så det känns onödigt att boka en tid utan det räcker med att bli lite coachad över telefon, säger Lotta Stridh Tingberg.

Man kan vända sig dit på vardagar mellan klockan 10-12 med frågor som rör föräldrarollen. Familjecentrum är noga med att påpeka att inga frågor är för små.

– Det är väldigt mycket funderingar kring om man ska separera, hur man ska tänka, vilka vägar man ska gå. Man ringer i ett tidigt stadium för att förvissa sig om hur man ska gå till väga framåt, säger Lotta Stridh Tingberg.

Hur tror du att det kommer se ut framöver?

– Jag hoppas att föräldrar fortsätter våga ringa och att de vet att telefonen finns och att de ska se den som en tillgång, att den är till för dem, säger Lotta Stridh Tingberg till P4 Västmanland.

Familjecentrums föräldratelefon: 021-39 19 20 Telefontid: kl 10-12 helgfria vardagar.