Kvinnojour öppnar för män

1:18 min

Frida Kvinnojour i Hässleholm vill utöka sin verksamhet för att kunna ta emot fler kvinnor, och även män och par som är drabbade av hedersrelaterat våld.

– Vi har en lägenhet ute på stan här som då vi kan placera män i, och par. Och det är ju inte förövarna vi ska placera, utan det är pojkar, eller killar, eller män som är drabbade av hedersproblematik, säger Lotta Otterdahl, verksamhetschef på Frida Kvinnojour.

Jouren vill vara öppen för alla som behöver hjälp och stöd. Den som söker sig bort från hedersrelaterat våld är ofta väldigt utsatt, eftersom hen lämnar hela eller stora delar av familjen och blir ensam kvar.

På Frida Kvinnojour har man sett ett ökat behov av hjälp från den här gruppen. Ruth Brunner, ordförande för jourens styrelse, säger att problematiken märks av allt mer:

– Den finns omkring oss. Vi har ju inte sett den på samma sätt för drygt tio år sedan. Innan Fadime till exempel så visste vi ju inte speciellt mycket om hedersrelaterat våld. Och vi hade inte det in på knuten, men nu har vi det in på knuten.

Även om jouren vill ha ett ökat fokus på dem som drabbas av hedersrelaterat våld, så betyder inte det att man drar in på hjälpen för de kvinnor som är utsatta för våld som inte är kopplat till heder.

– Vi behåller de platser vi har och vi får ha fler platser för just hedersvåldsdrabbade, säger verksamhetschef Lotta Otterdahl.

Hur ska ni lyckas med det?

– Ja, det ska vi lyckas med. Det finns lixom inget att diskutera. Vi ska dit, så är det bara!

Lyssna på P3 dokumentär om Mordet på Fadime och Hedersmordet på Pela för att höra mer om hedersrelaterat våld.