Sörmland i topp på uppklarade våldtäkter

1:20 min

Sörmland är bäst i landet tillsammans med Västernorrland på att klara upp våldtäkter enligt ny rapport.

I 41 procent av fallen lyckas polisen länka en gärningsman till brottet till skillnad från 20 procent i riket, enligt den nya rapporten från stiftelsen Tryggare Sverige.

Men advokaten Stina Zakrisson, som ofta möter våldtäktsoffer i sitt arbete, tycker att polisen måste bli bättre och efterlyser en gemensam handlingsplan för hela landet.

– Alla polisdistrikt bör veta hur vi ska hantera sexualbrotten, vad det viktigaste är att göra i initieringsskedet och alltid göra det och så ser det inte ut idag. Det är ett problem, säger hon.

Anledningen till att det inte ser ut så idag är för att det är brist på experter som handlägger våldtäktsbrott och att våldtäktsoffer kan tvingas hoppa runt bland flera olika handläggare. Stina Zakrisson säger också att en anledning till att så få våldtäkter klaras upp är att polisen prioriterar grövre brott och att polisens utredningar är ineffektiva.

Men Fredrik Wallén på polismyndigheten i Sörmland säger att det är sällan som polisen nerprioriterar våldtäktsbrott. Han menar att det inte finns lokala skillnander på hur våldtäktsutredningar utförs men att risken finns att polisen inte hittar tillräcklig bevisning för att åklagare ska väcka åtal.

Han säger att statistiken i rapporten är missvisande men att utredarna inom sörmlandspolisen har stor kompetens inom sexualbrott.

– I Sörmland finns en tradition av att vi har haft dedikerade, erfarna och välutbildade medarbetare som arbetat med våldtäktsbrott. Vi har varit snabba med att komma igång med att göra alla möjliga utredningsåtgärder direkt när anmälan kommer in, säger Fredrik Wallén.