Ryskt flyg hotfulla i internationellt luftrum

1:35 min

Vid minst två tillfällen har ryskt flyg släppt facklor mot svenska plan i internationellt luftrum.

Idag i Almedalen har Flygvapenchef Micael Bydén berättat att ryska plan uppträder på ett fientligt sätt som allvarligt hotar flygsäkerheten

– Vid ett av de här tillfällena i fjol som är från i augusti förra året så upplevde en av våra piloter i ett av våra gripenflygplan att det är väldigt nära att en av de här facklorna slår i huven på flygplanet och redan där har man passerat vad som är okej, säger Micael Bydén och fortsätter:

– Konsekvenserna blir att vi är mer på tå, vi är mer uppmärksamma. Men det får inte till konsekvens att vi väljer att inte starta. Att vi inte går upp mot det som är intressant, det kommer vi fortsätta göra.

Överbefälhavare Sverker Göranson sa i går att han anser att den ökade aktiviteten från ryskt håll "definitivt är sanktionerat från högsta ort".

Men det är svårt att säga varför de ryska planen betett sig på ett nytt sätt enligt flygvapenchefen Micael Bydén:

– Vissa av de här kan vara ren ouppmärksamhet. En motsväng, en manövrering. Det kan vara dåligt omdöme, tyvärr kan det vara medvetet, det vill säga att den enskilde piloten eller befälhavaren väljer att göra det här, eller det kan till och med vara så att de har order om att göra det här, säger  Micael Bydén och fortsätter:

– Men jag vet inte, vi ställer oss också frågande.

Chefen för den militära underrättelsetjänsten Must Gunnar Karlsson vill sätta in den ökade ryska aktiviteten i ett större sammanhang.

Det är bara vid ett tillfälle dom senaste åren som ryskt flyg har kränkt svenskt luftrum, säger Gunnar Karlsson:

– Ibland blir det tycker jag lite överdriven bild av att det är en envig mellan Sverige och Ryssland det handlar om. Men jag vill snarare sätta in det i sammanhanget att Ryssland ökar sin militära förmåga och sin militära aktivitet runt Rysslands gränser i många riktningar och det berör bland andra oss.