Tre av tio uberförare säger öppet att de inte betalar skatt

Samåkningstjänsten UberPOP, där privatpersoner kör passagerare i sina egna bilar, har väckt starka reaktioner bland taxiförare världen över. Nu framkommer det att flera förare öppet säger att de inte betalar någon skatt och på rekryteringsmöte med nya förare försäkrar företaget som står bakom tjänsten att man inte lämnar inkomstuppgifter till Skatteverket.

Ett stickprov från Ekot visar att tre av tio Uberförare inte betalar skatt för tjänsten. 

Hos Skatteverket har man märkt att fler förare hör av sig med frågor om uberPOP och hur skatten ska betalas. Sveriges Radio har sökt Uber som ger ett skriftligt svar:

"Alla parter undertecknar ett avtal som tydligt anger att förarna måste följa alla lagar som gäller lokala skatter och sociala avgifter." 

Protester i Frankrike

I Sverige finns taxitjänsten uberPOP i Stockholm och Göteborg. Den går ut på att privatpersoner kör passagerare i sina egna bilar, där moderföretaget Uber är mellanhanden för själva betalningen.

Tjänsten har kritiserats av många, däribland i Frankrike där flera taxiförare protesterade förra veckan genom att blockera vägar och sätta eld på bilar. Två chefer från Uber togs i början av veckan in på förhör om "olagliga aktiviteter" i Frankrike.

Lämnar inte inkomstuppgifter

När Sveriges Radio har deltagit i ett rekryteringsmöte och utgett sig för att vara intresserade av att börja köra för uberPOP har representanter för Uber försäkrat att de inte lämnar in inkomstuppgifter till Skatteverket. Han säger även att att han tror att de flesta förarna inte betalar någon skatt.

– Utför man ett arbete och får betalt för det, till exempel kör någon i sin bil, är det alltid skattepliktigt, och det är något som ska deklareras. Det är viktigt att komma i håg, säger Pia Blank Thörnroos som är skattejurist på rättsenheten av Skatteverket.