
Gävleåklagare kan dömas till fyra års fängelse
I dag avslutas rättegången vid Falu tingsrätt mot den Gävleåklagare som står åtalad för bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och köp av sexuell tjänst. Chefsåklagaren Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm yrkar på minst fyra års fängelse.
– Han har, menar jag, orsakat stor skada för de som arbetar inom åklagarväsendet och även för övriga aktörer i rättskedjan, säger Anders Jakobsson.
Det var när det upptäcktes att den misstänkte åklagaren sökt på personer i åklagarväsendets it-system utan att det behövdes i hans jobb som även dom misstänkta sexualbrotten upptäcktes.
Åklagaren står åtalad för sex olika brott på totalt 17 punkter, bland annat två barnvåldtäkter. En ska ha skett i Dalarna under 2009 och en i Hälsingland förra året.
Han erkänner dataintrång, sexköp och att han köpt ut flera flaskor starksprit till olika personer, men nekar till våldtäkt mot barn.
Per Borgblad är den misstänkta åklagarens försvarare och säger att bevisläget är tunt
– Åklagaren har den totala bevisbördan. Min uppfattning är att åklagaren inte bevisat mer än vad min klient medgivit och erkänt, säger hon.
Om åklagaren helt eller delvis döms för brotten han står åtalad för riskerar han att avskedas, enligt ett yttrande från Statens ansvarsnämnd.
Men det är ovanligt att domare och åklagare avskedas, det visar alla de 39 ärenden som kommit in till Statens ansvarsnämnd sedan 2010 och som rör avsked av domare och åklagare av olika skäl.
En domare och två åklagare har avskedats eller sagt upp sig själva sen 2010.
Men det finns ett mörkertal och ingen vet egentligen hur vanligt det är att domare och åklagare begår brott, eftersom brottsstatistiken inte tar upp vilket yrken man har och alla ärenden kommer heller inte in till Statens ansvarsnämnd.
Så här sa Fredrik Wersäll, ordförande i Statens ansvarsnämnd till P4 Gävleborg tidigare:
– Det är mycket ovanligt. Brott av det här slaget är så pass förtroendeskadligt så det är svårt att förena med en åklagaretjänst.