Nu är högsommarvärmen här

1:38 min

De kommande dagarna är det hög tid att ta fram både solglasögon och inte minst solkräm. På flera håll i landet stiger temperaturen upp mot 30 grader och i sydöstra Sverige har SMHI utfärdat en värmevarning.

– Det kan röra sig om temperaturer mellan 25–30 grader och vi har utfärdat en klass 1 varning för Kalmars, Östergötlands, Södermanlands och Stockholms län där temperaturer kan nå 30 grader, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

En klass-1 varning, som är den lägre varningsnivån, betyder att att temperaturen kan röra sig över 30 grader tre dagar i följd. Varningssystemet, som infördes sommaren 2013, användes första gången i fjol när temperaturen nådde över 30 grader en period juli.

Ännu varmare är det ute i Europa just nu, där flera länder gått ut med varningar.

– I Frankrike, Tyskland och Holland varnar för mycket höga temperaturer. I delar av Storbritannien  kan temperaturen röra sig upp mot 35 grader, säger Marcus Sjöstedt.

Långvarigt höga temperaturer kan leda försämrat hälsotillstånd - speciellt utsatta är äldre och små-barn, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tagit fram en rapport om Värmeböjans påverkan på samhället. Rekommendationen är att dricka mycket, även om man inte är törstig och inte spendera för mycket tid i solen.

Men den nuvarande värmeböljan verkar inte bli så långvarig. Efter helgen väntas återigen något behagligare temperaturer.

– Sen har vi lite lågtryck västerifrån som kommer skjuta bort den allra varmaste luften, men det är ändå temperaturer som kan ligga runt 20 grader strecket, säger Sjöstedt.