Överlägsna svenska mästaren med sikte på OS

Med 40 svenska rekord och sju raka Sm-guld är tygndlyftningstalangen Angelica Roos överlägsen sin svenska konkurrenter. Nu har hon sikte på att även nå världstoppen och sitt stora mål: OS.

Angelica Roos började med tyngdlyftning som kompletterande träning till sin friidrott men rätt snabbt insåg hon att det dels var en väldigt rolig tävlingsform, dels var hon direkt väldigt bra på det. Så bra att hon nu är övertygad om att hon kommer att nå det största mästerskapet för en idrottare: OS.

– Om jag fortsätter att utvecklas som jag gjort de senaste åren så vet jag att det är möjligt för jag närmar mig världseliten.. Jag skulle se det som en bonus att komma dit redan 2016 men 2020 är det stora målet, säger Angelica Roos.

I tyngdlyftning tävlar man i disciplinerna ryck och stöt och vinnare är den lyftare som uppnår högsta resultat när bästa ryck och stöt läggs samman. Angelica Ross tävlar i 58-kilosklassen och enda sedan sitt första SM 2009 har hon stått som svensk mästare varje gång. Hon har slagit runt 40 svenska rekord och under Sm-veckan i Sundsvall kom ytterligare ett när hon tog 116 kilo i stöt. Det innebar även att hon är första tyngdlyftare på damsidan att ta sin dubbla kroppsvikt.

– Det var inget jag tänkte på vid tävlingen utan det var något jag insåg först efteråt och det var så himla coolt. Jag tävlar i lättvikt och därför vet jag att jag aldrig kommer ta tyngst, så det är häftigt att man kunde vara först med att göra något sånt här i alla fall, säger hon.

För Angelica är SM inte det stora målet utan det är de internationella tävlingarna. Hon har klarat kvalgränsen och hoppas nu bli uttagen till VM i november där målsättningen är att göra en bättre tävling än VM 2013 när hon slutade tolva.  Men eftersom det är precis innan OS är hon väl medveten om att konkurrensen kommer vara extra hård, och tänker därför inte lika mycket på placering som på sin egen prestation.

– Jag hoppas kunna bli topp 15, men eftersom det kommer vara väldigt tuff så vill jag bara göra en riktigt bra tävling för mig själv. Jag hoppas kunna ta 90 kilo i ryck (tog 80 på SM) och nu när jag klarade 116 i stöt så vet jag att jag kan ta det igen. Hade jag tagit 116 på EM i april så hade det räckt till medalj, därför vet jag är däruppe och nosar och har chansen.