Ekot gör stickprov: Tre av tio Uberförare betalar inte skatt

2:27 min

Samåkningstjänsten Uber POP, där privatpersoner mot betalning kör passagerare i sina egna bilar, orsakar debatt på flera håll i världen. Bland annat anser taxichaufförer att de snedvrider konkurrensen. I Sverige finns tjänsten idag i Stockholm och Göteborg och när Ekot provåker visar det sig att flera förare säger att de inte betalar skatt.

Företaget Uber har flera sorters taxitjänster i olika prisklasser. Den som vållat mest debatt, både i Sverige och i andra länder är Uber POP, som av företaget beskrivs som en samåkningstjänst där privatpersoner utan taxilegitimation kan plocka upp passagerare via en app. Passageraren betalar till Uber via sitt kreditkort och Uber tar 20 procent av kostnaden. Resten går till föraren.

När Ekot gör tio stickprovsresor med Uber POP som vanlig kund, visar det sig att tre av tio förare säger öppet att de inte betalar skatt.

Så här lät det under en resa med Uber POP.

Betalar du skatt?

– Jag betalar till Uber pop. Det är min privata bil. Om jag betalar skatt, då är det konkurs.

Är det ingen som kollar det?

– Du vet, allt kostar, tanka bensin, allt kostar.

De flesta, sju av tio som Ekot åker med, uppger dock att de betalar in skatt.

Ekot besöker även ett rekryteringsmöte som Uber håller för att locka nya förare att köra Uber POP. Där säger Ubers representant att de inte lämnar in några uppgifter till Skatteverket eftersom de anser att de inte har någon skyldighet att göra det. På frågan om hur de flesta förarna gör med skatten säger representanten för Uber att han inte tror att särskilt många betalar skatt.

Ekot har försökt komma i kontakt med Ubers huvudkontor i flera dagar, men den som ska svara på frågor är på resa, så de lämnar ett skriftligt uttalande.

"Alla parter undertecknar ett avtal som tydligt anger att förarna måste följa alla lagar som gäller lokala skatter och sociala avgifter."

Hos Skatteverket har man också märkt att fler förare hör av sig med frågor om Uber Pop, och hur skatten ska betalas. Pia Blank Thörnroos är skattejurist på rättsenheten.

– Alla måste ha klart för sig att utför man ett arbete och får betalt för det, tex kör någon i sin bil, är det alltid skattepliktigt, och det är något som ska deklareras. Och det är viktigt att komma i håg, säger Pia Blank Thörnroos.

På frågan om Uber POP är under utredning av Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Transportstyrelsen svarar Pia Blank Thörnroos så här:

– Det är ändå grundläggande principer i Sverige: betalar man ut ersättning för arbete till någon så är man skyldig att lämna kontrolluppgift om kostanden överstiger 100 kr. Man tycker att ett så stort förtetag borde känna till det.

Företaget Uber uppger att man under dagen kommer att kommentera Ekots rapportering.