Stulna kyrkskatter i Västernorrland saknas fortfarande

1:19 min

Ungefär hälften av de föremål som försvann i samband med kyrkstölderna i Västernorrland för ett antal år sen har ännu inte kommit tillbaka till kyrkorna i Härnösands stift.

Under 1990-talet och 2000-talet bestals ett stort antal kyrkor i Västernorrland på ungefär 150 kyrkskatter. En man dömdes för stölderna och även om en del av kulturarven sedan dess har spårats och kommit tillbaka, saknas fortfarande hälften.

− Det var väldigt traumatiskt för oss att bli av med de här föremålen, säger Jermunn Solem som arbetar som vikarierande kyrkoherde i Lidens församling. Lidens gamla kyrka var en av kyrkorna som drabbades hårdast av stölderna. 

I dagsläget sitter samma man, en 63-årig spanjor, häktad misstänkt för en ny stöldvåg. Enligt kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström rör det sig den här gången om stölder i andra län och nu kommer man inte att fokusera på att få tillbaka de föremål som fortfarande saknas i Västernorrland.

I Lidens gamla kyrka fattas än idag en ljuskrona och tre träskulpturer av bland annat aposteln Jakob och den heliga Margareta. Jermunn Solem är tveksam till om församlingen någonsin kommer att återse dem igen.

− Har han sålt de till privata handlare så är chansen väldigt liten, säger Jermunn Solem, vikarierande kyrkoherde i Lidens församling.