
Blå brännmaneter på frammarsch i havet
Det har varit ont om både blå brännmaneter och vanliga öronmaneter i några år men nu liknar bestånden hur det såg ut för tjugo år sedan.
Det är en märkbar skillnad mot de senaste åren, då det har funnits ovanligt få av dessa sorter.
– Jag vill inte säga att det är ett extremt år, jag vill mer säga att det ser ut som för tjugo år sen. Att det nu finns bra om både öronmaneter och blå brännmaneter som vi har saknat en del av, säger manetforskaren Lene Friis Möller.
De blå brännmaneterna är mindre till storleken än sin större kusin, den röda brännmaneten, men de bränner minst lika mycket så det gäller att se upp.
Öronmaneten däremot är helt ofarlig och bränns inte alls.
Att den blå brännmaneten och öronmaneten nu ökar bero dock inte på att den glupska amerikanska kammaneten skulle ha minskat - tvärtom. Den dök upp i svenska vatten för några år sedan och har efter det ökat snabbt i antal.
– Förra året under hösten var det faktiskt fler amerikanska kammaneter än vad det tidigare någonsin observerats i svenska vatten.
Tips om du bränner dig
*Skölj direkt i massor med saltvatten så att bränntrådarna sköljs bort. Kranvatten kan göra att mer gift frisläpps.
*Om bränntrådarna inte går att skölja bort, prova att skrapa bort dem med till exempel ett kreditkort. Alternativt dra bort trådarna med silvertejp. Gnugga inte!
*Lindra smärtan genom att skölja med kallt vatten. Du kan också använda kylbalsam.
*Kontakta vården om du får en kraftig reaktion med utbredd rodnad, kraftig ömhet och svullnad. Detsamma om du fått brännskador i ögonen.
Källa: 1117 Vårdguiden