Landskrona

Tjeckiskt fotografi i Landskrona

2:07 min

Landskrona satsar hårt för att bli ett centrum för fotografi. I sommar visas en stor utställning med foto från Tjeckien på Landskrona Museum.

På Landskrona Museum visas nu utställningen View Czech Republic som täcker 100 år av tjeckiskt fotografi, från första världskrigets slut till i dag.

Bland annat finns här den världskända fotografen Dita Pepes färgstarka bildsvit Självporträtt. Med hjälp av peruker, smink och kläder lånar Dita Pepe andra kvinnors identiteter och liv. Hon är mamma i en stor romsk familj, trött hemmafru i ett slitet vardagsrum och prostituerad på ett hotell.

-Hon byter ut sig själv mot kvinnor i andra familjer, fotograferar sig själv. Hon är som en kameleont, säger Björn Andersson, producent för utställningen.

Ett av utställningens rum är tillägnat DOFO-gruppens bilder, ett fotografkollektiv som jobbade tillsammans på 1960-talet. De skrev ett fotografiskt manifest men deras konst föll aldrig regimen i smaken.

- Det var ju inte den lyckliga arbetaren eller det framgångsrika landet som byggdes av den socialistiska kulturen. Här ser vi detaljer som kan tolkas på många olika sätt, och det kanske inte var så bra för regimen att man kunde tolka bilderna. Istället skulle det vara tydlig socialrealistiskt foto. 

Genensamt för de fotografer vars bilder nu ställs ut i Lanskrona är alltså att de inte värjt för makthavarnas försök att censurera konsten.

-De fotografer vi visar upp här har inte låtit sig hindras av det politiska klimatet. De har alla gått sina egna vägar, säger Björn Andersson.

Utställningen på Landskrona Museum pågår till den sjätte september.