Åklagaren kräver fleråriga fängelsestraff i amfetaminmålet

5:09 min

Idag slutfördes förhandlingarna i den stora narkotikarättegången vid Gotlands tingsrätt. Sammanlagt handlar det om flera kilo amfetamin, som kan ha sålts för uppemot en halv miljon kronor.


 

Åklagaren, Susanne Wihlborg, har yrkat på fyra till fem års fängelse för dom huvudansvariga, en 58 årig man och en 40 årig kvinna som åtalas för att ha sålt amfetaminet för uppemot 300 kronor per gram här på Gotland. Eftersom inköpspriset legat mellan 120 kronor och 175 kronor per gram har förtjänsten kunnat bli ganska stor.

Båda var själva missbrukare, men mannen anses vara den som haft ansvaret för försäljningen och fått pengarna, enligt åklagaren. Sammanlagt ska det röra sig om nästan fyra kilo amfetamin och åtalet gäller grovt narkotikabrott.

Kvinnan erkänner att hon hämtat drygt tre kilo amfetamin på fastlandet, men mannen i sin tur nekar till att han har gett henne uppdraget. Mannen menar också att han bara sålt narkotika till sina vänner, inte för att tjäna pengar.

Försvarsadvokaterna hoppas på lägre straff än det som åklagaren yrkat på. Mannens advokat hänvisar till mannens eget missbruk och att denne därför borde ha vård istället för att sättas i fängelse.

Försvarsadvokaten kritiserar också hur polisförhören gjorts, ibland utan försvarsadvokat. Det menar advokaten bidrar till lägre bevisvärde.

Kvinnans advokat tycker å sin sida att kvinnans samarbetsvillighet i polisförhör och under rättegången borde tas hänsyn till inför tingsrättens beslut om straff.

- Utredningen hade inte varit mycket att hänga i julgranen utan hennes medverkan, betonar kvinnans försvarsadvokat Eva Ernstson.

Totalt har det varit mellan trettio och fyrtio inblandade under rättegången och fler domar väntas. Den 17 juli kommer tingsrättens dom.