Två från Uber åtalas i Frankrike

1:36 min

I Frankrike har Uber Pop varit olagligt sedan i januari och förra veckan orsakade Uber pops verksamhet stora protester, bland taxichaufförerna i Paris.

Nu åtalas två ansvariga vid bolaget Uber för den mobila appen Uber pop, där det är möjligt för kunder att beställa taxi genom att skicka ett medddelande via mobilen. Den franska taxibranschen är starkt reglerad, chaufförerna har en taxilicens som gör att de har laglig rätt att köra passagerare. 

Men förra veckan utbröt protester 3 000 taxibilar var inblandade. 70 fordon skadaded och tio personer greps, bilar brändes och upprörda chaufförer blockerade vägarna till och från två stora flygplatser.
Den franska taxiföreningen uppmanade förarna att lägga ned protesterna och det meningslösa våldet.

Uber pop har varit olaglig sedan januari, men lagen har varit svår att upprätthålla och körningarna har fortsatt.

Nu åtalas två chefer på Uber för den mobila appen Uber pop där man genom att skicka ett meddelande med mobilen kan beställa taxi.

Rättegång mot de båda väntas efter sommaren.

Presidenten Francois Hollande som uttalat sig i samband med protesterna säger att Uber Pop är olagligt och orsakar illojal konkurrens och att den bör upplösas. Han förstår att taxichaufförerna i Paris är upprörda men menar också att gripa till våld är oacceptabelt i en demokrati.