"Vansinnigt mycket information samlas in om medborgarna"

1:26 min

P4 Gävleborgs granskning av kommunernas hemsidor visar att samtliga kommuner i länet bryter mot lagen om elektronisk kommunikation.

Lagen kräver att man informerar om att hemsidan använder så kallade kakor, som spårar hur du surfar. Dessutom krävs att datoranvändaren godkänner att man spåras.

Monica Åkesson är kommunikatör på Ockelbo kommun, som brister i att följa lagen eftersom man inte inhämtar något godkännande från besökaren.

– Nej, men vi ska åtgärda det. Men som sagt tekniken... jag kan inte svara på vad det är som krävs för att vi ska få till det.

Spårningstekniken kakor kan visa en hel del av vad du gör på internet.

Därför kan det vara speciellt viktigt att lagen efterföljs av kommuner eftersom deras hemsidor kan innehålla känslig information som du inte vill att andra ska veta att du varit inne på.

Internetexperten Anne-Marie Eklund-Löwinder förklarar vad kommunerna kan spåra.

– Man kan titta på hur ofta en besökare är där, hur länge man surfar, vilka sidor inom en viss webbplats som man besöker. Det är en hel del helt enkelt.

Inte en enda kommunhemsida i länet ger dig som besökare möjlighet att godkänna att du spåras, vilket krävs enligt lagen om elektronisk kommunikation.

Vissa kommuner informerade inte ens om att man använder spårningstekniken.

Hudiksvalls kommun är en kommun som struntar i att inhämta samtycke.

– Ja, jag skulle tro att vi helt enkelt inte prioriterat att ha den här funktionen än. Vi har haft som så många andra, att bara informera om det, säger Anna-Karin Andersson, kommunikationschef på Hudiksvalls kommun.

Och Internetexperten Anne-Marie Eklund-Löwinder höjer ett varningens finger.

– Jag tror inte man tänker på hur vansinnigt mycket information som samlas in om medborgarna i kommunen.

Efter P4 Gävleborgs granskning av kommunernas hemsidor har Bollnäs kommun lagt in både samtyckesmöjlighet och information om kakor på kommunens hemsida.