Längre krognätter gav färre våldsbrott

1:30 min

Förra sommaren fick fem krogar i Visby ha öppet en timme längre, till 03 istället för till 02. Lite oväntat minskade våldsbrotten nattetid när krogarna höll öppet längre.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har jämfört anmälda våldsbrott sommaren 2014 med snittet under somrarna 2010-2013 och sett att våldsbrotten minskat sen krogarna fick ha öppet längre. Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, är förvånad: 

– Forskningen visar att längre öppettider bruka leda till mer våldshändelser, eftersom folk dricker mer, blir fullare och då lättare hamnar i bråk, men så blev det alltså inte här. Ja, vi är förvånade, säger han.

Eftersom sommaren 2014 var ett test med längre öppettider satsades det på att ha fler poliser och ordningsvakter ute. Det tror Mats Ramstedt är anledningen till att våldsbrotten minskat.

– Här i Visby har man jobbet mer intensivt med förebyggande insatser på krogen, utbildat personal i att de inte ska servera berusade, polis o ordningsvakter har samarbetat, så vi tror att det är det som har gjort att våldet har gått ner, säger Mats Ramstedt.

Test har gjorts i flera städer

Längre öppettider på krogen har testats i flera städer och även i Kalmar har våldsanmälningarna minskat sen det infördes. Men Oskar Jalkevik, från nykterhetsorganisationen IOGT-NTO tror inte att siffrorna ger rätt bild.

– De flesta gånger som pappa kommer hem full från krogen blir det ju inte en polisrapport av det utan det blir bara en obehaglig händelse för partnern och barnen. Blir det en timme senare, man har hunnit dricka en timmer mer, ja då blir den konsekvensen värre för familjen när man kommer hem, säger han.

Fler vill se längre öppettider

Linn Liljeström som bor i Visby tror däremot att längre öppetider på krogen kan vara ett sätt att få ner våldet. Hon menar att det gör att folk är där och sen går hem, det blir inte lika många efterfester.

– Efterfester då har de ju inte koll på folk, de har ju vakter på krogen, säger hon.

Hur länge tycker du att det ska vara öppet?

– Till tre eller fyra.

Hanieh Heidarabadi från Stockholm håller med om att det kan vara bra med längre öppettider,  

– Det finns en efterfrågan efter att det ska finnas en variation, att vissa ställen stänger tidigt och vissa ställen stänger sent. Jag tror att om alla ställen stänger tidigt så finns det en risk att det blir stökigare ute på gatan, än om de stänger vid tre, säger hon.