Simrishamn

Kivik får sitt Art Centre till slut

1:29 min

Nu står det klart att Kivik Art Centre öppnar utanför Kivik till helgen. Det har varit ett år fyllt av turer kring bygglov och finansiering för det omstridda konstprojektet.

Ett år som styrelseordföranden Leif Malmströmer sammanfattar så här.

- Ett jobbigt år, detta år blev extra knöligt.

Region Skåne hade som villkor för att bidra med 400 000 kronor att Simrishamns kommun sköt till 100 000 kronor.

Men kommunen ogillade Region Skånes krav och bidrog med 50 000 kronor.

Det här fick Region Skåne att tveka, men så kom pengarna ändå. Och på lördag klockan 11.00 kan Leif Malmströmer slå upp portarna vid Lilla Stenshuvud.

- Det är en stor lättnad, det känns jätteskönt.

Flera av konstverken på plats har egentligen bygglov som rivits upp av Länsstyrelsen. Ulf Lundell har i flera år drivit frågan om konstverkens rätt till existens några stenkast från hans hus. Men bygglovprocessen lever vidare tack vare överklaganden.

I Kivik Art Centres styrelsen känner man besvikelse över att kommunen inte ville bidra med mer pengar. Leif Malmströmer tycker också att kritiken kring att de förlitar sig för mycket på offentliga bidrag är orättvis. När det gäller investeringar av konstverk har de finansierat med totalt 17 miljoner, men till driften behöver de bidrag.

- I bland framstår det som att vi vore de enda som tigger pengar, men så gör alla. Ta vilken institution som helst här i Skåne, de är beroende av statliga, regionala och kommunala bidrag. Det är vi också, säger Leif Malmströmer.