"Väskryckaren i Ljungby bör få kännbart fängelsestraff"

1:38 min

Rättegången mot den 29-åring som åtalats för fler fall av väskryckningar mot äldre personer i Ljungby avslutades i dag vid Växjö tingsrätt.

Åklagare Johnny Filipsson ansåg att mannen ska dömas till ett kännbart fängelsestraff. 29-åringen nekade till de brott han anklagats för.

Dagens förhandling gällde en funktionshindrad 74-årig man som är beroende av rollator för att ta sig fram.

Det var i slutet av april som 74-åringen tagit ut pengar för att betala bland annat hyran och varit och handlat och sedan på väg hem satt sig att vila i en busskur. Då ska 29-åringen, enligt åklagaren, ha satt sig bredvid den äldre mannen, inlett ett samtal, och sedan påpekat för 74-åringen att hans axelremsväska hängde väl lättillgänglig på rollatorn, 29-åring visade då hur väskan kunde hängas upp säkrare på rollatorn, men då ska han i stället ha tagit väskan och gått i väg.

Väskan hittades strax efteråt utan innehållet på drygt 10 000 kronor.

74-åringen kunde inte sova efter det här, han har varit mycket orolig och inte vågat gå ut.

Åklagare Johnny Filipsson hänvisade bland annat till hur 29-åringen kunnat spendera tusentals kronor på ett hotell trots att hans eget konto var i stort sett tomt. Han hänvisade också till ett vittne som ansåg sig säkert ha sett 29-åringen nära den plats där 74-åringens väska hittades.

Brotten mot försvarslösa äldre har varit av en särskilt hänsynslös natur, ansåg åklagaren.

74-åringen kunde i rättssalen i dag inte peka ut 29-åringen som gärningsmannen, något som hans försvarsadvokat betonade liksom att 74-åringen signalement direkt efter händelsen inte stämmer med hur 29-åringen ser ut.

29-åringen har suttit häktad sedan i början av maj och tingsrätten beslöt i dag att han får sitta kvar i häkte tills dom avkunnats.