Värmlandstrafik kör utan luftkonditionering

1:33 min

I dag når temperaturerna i länet rekordnivåer för året, och flera av Värmlandstrafiks bussar kör utan luftkonditionering

– Det är hemskt på sommaren. När jag åkte i går, var det cirka 30 till 35 grader varmt i bussen. Och det fanns inga fönster öppna, och det var imma på rutorna. Så varmt är det på bussarna. Så jag skulle ju aldrig sätta mina barn på den bussen. För de skulle inte klara av det, säger Dejebon Michaela Bergvall.

Michaela Bergvall är inte ensam om att ha uttryckt sitt missnöje mot Värmlandstrafiks kokande bussar. På Värmlandstrafiks Facebooksida är det många som rasat mot att luftkonditionering saknats.

 ”Skulle jag ha vetat att jag köpte ett sommarbusskort för att åka i kokheta bussar där man knappt kan andas, svetten rinner och man får panik – så skulle jag ALDRIG ha köpt ett sånt kort”, skriver en annan drabbad resenär på Värmlandstrafiks Facebooksida.

Till svar har dom fått att det bara rör sig om några få bussar, och att dessa ska bytas ut, med det först i December. Fram till dess ska resenärerna "hålla ut", som det stod i ett av svaren.

Men Värmlandstrafiks VD Lars Bull ger ett annat svar på kritiken.

– Jag tycker att kunderna har rätt. Av våra 163 bussar i linjetrafik så finns det 29 stycken som saknar luftkonditionering. Det finns ingen anledning att sätta ut dem i trafik över huvud taget under sommartid, det finns gott om bussar. Så att de ska parkeras, och inte användas förrän det är höst igen, säger Lars Bull.

Varför kör ni då bussarna utan luftkonditionering?

 – Det är för att trafikföretaget inte tar ansvar över utplaceringen av fordon på ett bra sätt. Vi har pratat med dem, att de ska se till så att de här bussarna ställs undan i avvaktan på annat väder, säger Lars Bull och fortsätter. 

– Från och med trafikskiftet i december så kommer alla bussar att vara nya och utrustade med AC, så problemet försvinner. Men det hjälper ju inte dem som har drabbats, så jag ber om ursäkt.