Skörden sen - kalla försommaren är boven

1:41 min

Det är inte bara semesterfirare som bannar den kalla försommaren. För lantbruket betyder den att skörden försenas - och krymper.

– Allt är en månad sent. Det innebär kanske trettio procent lägre skörd, säger Bengt Nilsson som driver KRAV-gården Tångagård utanför Falkenberg.

På en av åkrarna sådde familjen Nilsson lök för en tid sedan. Den har inte kommit upp riktigt som de har tänkt. Istället för att det är sju-åtta blad på blasten nu så är det bara två eller tre. Och det betyder mindre lökar.

– Jag kommer köra upp en del av det här lökfältet och så grönkål istället. Jag räknar inte med att det kommer bli någon nämnvärd skörd av löken här. Och jag skulle sått grönkål efter den tidiga potatisen, men den tidiga potatisen är försenad, så då blir det för sent att så grönkål där, säger Bengt Nilsson.

Värdet har ställt till det för lantbruket. En kall maj, och en kall juni har inte direkt boostat grödorna. Och då spelar det ingen roll att jorden fick en massa regn i maj. Men nu är värmen här.

– Och det är positivt. Men prognosen säger ju att det blir kallt nästa vecka!

Om du fick bestämma, hur skulle du vilja ha det?

– 25 grader varmt, och 25 millimeter regn var femte natt. Då skulle det växa som tusan. Men det skulle ju ha börjat för en månad sedan.