Räntan sänktes ännu mer

2:28 min

Det kan återigen bli billigare att låna pengar på banken. För idag bestämde Sveriges Riksbank att räntan återigen ska sänkas.

Klicka på texten för att läsa mer

Det var väldigt oväntat att Riksbanken sänkte räntan nu, för räntan var redan väldigt låg. Det säger Sveriges Televisions ekonomireporter Peter Rawet:
- Det var faktiskt ett oväntat besked. Visserligen är inflationen väldigt väldigt låg, men de flesta trodde nog att Riksbanken skulle avvakta lite mer och särskilt i ett sånt här läge med Grekland och allting då man inte riktigt vet var ekonomin är på väg. Det är väldigt stökigt just nu, säger Peter Rawet.

Billigt att låna
Riksbanken är statens egen bank. Det är en bank som andra banker kan låna pengar av. För att få låna brukar bankerna få betala pengar i avgift, det som kallas ränta. Hur mycket de ska betala beror på hur hög räntan är. Den senaste tiden har vi haft minusränta i Sverige som innebär att det nu är väldigt billigt för bankerna att låna av Riksbanken. Då blir det också billigare för till exempel företag som lånar pengar av bankerna. Räntan var alltså redan väldigt låg, men idag sänktes den ännu mer, till minus 0,35 %.

Vill att vi ska handla
Riksbanken vill att vi ska få högre inflation i Sverige. Det innebär att de vill att priserna ska stiga snabbare i landet, så att folk inte väntar med att köpa saker, utan handlar nu istället. Att räntan nu återigen sänks gör också att de som behöver låna pengar för att köpa ett hus eller en lägenhet kanske kan få betala mindre pengar i ränta till sin bank.

Europas ekonomi
Att Riksbanken valde att sänka räntan, när den redan var så låg, beror mycket på att Riksbanken är oroliga över hur det ska gå med ekonomin i resten av Europa. Särskilt i de länder som använder euro-pengar. För svenska företag säljer mycket till euro-länderna och är beroende av att de har råd att handla av oss. Just nu pågår det en svår ekonomisk kris i Grekland som kan påverka ekonomin även i fler länder, säger Peter Rawet:
- Vi vet ju inte vad som händer med Grekland och vi vet inte vilken betydelse det här kommer att få för Europas ekonomi, säger ekonomireportern Peter Rawet på Sveriges Television.