Trafik

Trafikverket varnar för sommarhalka

Trafikverket varnar för sommarhalka. Det låter konstigt men är relativt vanligt när temperaturen stiger och solen steker asfalten.

Fenomenet kallas "blödande asfalt".

– Det är lika otäckt och läskigt varje gång det uppstår, säger Jan-Erik Lundmark på Trafikverket till TT.

När asfalten värms upp kraftigt kan väggreppet försämras snabbt. Särskilt nybelagda vägar är i farozonen eftersom det bindemedel som används tränger upp till vägytan om värmen håller i sig.

– Då kan det bli jättehalt. Vi vill uppmärksamma trafikanterna att det kan ske. Att det kan bli halt på sommaren när det är sol och semester är väl knappast det första man tänker på.

Även äldre vägar kan blöda

– Det kan hända på upp till tre år gamla vägar. Särskilt på vägar som ligger i söderläge där solen värmer upp den svarta ytan, säger Lundmark.

Att vattenplaning kan uppstå vid kraftigt regn är alla på det klara med. Men risken för regnhalka kan uppstå när man minst anar det. Efter en period med uppehållsväder kan även lite regnstänk lätt göra att man tappar väggreppet.

– Smutspartiklar från däck och annat som ligger på vägen kan göra vägen väldigt hal när det första regnet kommer. Man bör även vara vaksam på vägmarkeringar som övergångsställen och de stora pilarna som kan bli hala.