Självständig bank i Markaryd går mot strömmen

1:21 min

Medan storbankerna har svårt att få lönsamhet i de mindre kontoren, finns det en bank som går mot strömmen – Markaryds sparbank. En fristående sparbank som haft sitt kontor på samma ort i 140 år.

Idén till en sparbank i Markaryd kom år 1875 från vävskedshandlaren Petter Nilsson, som i banken såg ett vapen mot fattigdom och umbäranden. I år fyller hans dröm 140 år.

Markaryds Sparbank existerar nämligen fortfarande och mår bättre än någonsin. Den är fortfarande fristående, den är lokalt ägd, den hanterar fortfarande kontanter och har fler kunder än det finns invånare i kommunen.

– Ja, vi har 13 000 bankkunder, medan det bor 9 600 invånare i Markaryds kommun, säger bankens vd Leif Eriksson. Det beror på att folk gärna har kvar sitt konto i banken, även om de flyttar härifrån.

På slaget 10 öppnar kontoret och strax före är det kö. Bankkontoret ligger i ett eget bankpalats mitt i samhället, inte långt ifrån kommunhuset. Pengarna och politiken, på varsin sida vägen. Och det är kanske inte så förvånande att Markaryds Sparbank också är kommunens bank, men det är inte av några känslomässiga eller lokalpatriotiska skäl.

– De vann upphandlingen helt enkelt, säger Bengt Germundsson (KD), kommunalråd. De hade det bästa erbjudandet.

En kund i Markaryds Sparbank kan göra sina bankärenden på nätet också, men internetkompetensen och teknologin köps in - från storbanken Swedbank.

– Vi har inte resurser att klara av det själva, förklarar Leif Eriksson.

Han själv har alla tänkbara bankfunktioner i sin mobil och funderar på hur framtiden kommer att bli. De senaste årens snabba utveckling hade ingen kunnat förutse för tio år sedan.

– Vi har definitivt inga planer på att avveckla kontanthanteringen. Det är ett strategiskt beslut som styrelsen har fattat. Men vi är väldigt observanta på utvecklingen på det digitala området.

Parkarbetaren Lisbeth Johansson är en av bankens mer än 13 000 kunder. Hon gör nästan alla sina bankärenden på nätet.

– Men när jag behöver hjälp och råd beträffande mina fonder går jag till banken.

Soltan Boran ska åka utomlands på semester och går till banken för att få utländsk valuta.

– I vanliga fall använder jag bankomaten för att ta ut kontanter.

Vad skulle det betyda om den lokala sparbanken inte fanns.

– Det skulle vara katastrof, säger Lisbeth. Jag vill ju inte behöva åka till Hässleholm...