Spindlar seglar till nya marker

0:43 min

Vissa spindlar kan segla fram på vatten: De ställer sig på ytan och lyfter några av sina ben, som fungerar som segel.

Sen när de vill bromsa spinner de spindelväv som fungerar som ankare. Det visar en ny studie i tidskriften BMC evolutionary biology.

Det har länge varit känt att spindlar kan flyga långa sträckor genom att göra ett segel av sin spindelväv och låta sig lyftas av vinden: ett bra sätt att ta sig till nya områden. Men forskare har undrat vad som händer med marklevande spindlar om deras flygtur skulle ta slut över vatten. I studien testades därför hur olika spindlar betedde sig när de sattes i vatten, och då fann forskarna den här segelmetoden.

21 olika spindelarter ingick i studien, från familjerna Linyphiidae och Tetragnathidae. Segelbeteende förekom hos fler spindlar än flygande, men de allra flesta spindlarna som visade flygbeteende (forskarna letade efter en förberedelse som spindlarna gör för att börja flyga, då de trampar på ett visst sätt) var också skickliga seglare.  

Detta kan förklara varför spindlar ofta är snabba på att ta sig till nya öar, och varför de ibland har hittats ute till havs, menar forskarna. Spindelseglandet verkar fungera både i söt- och saltvatten, spindlarnas vattenavstötande ben gör att de kan hålla sig kvar på ytan.

Referens: Morito Hayashi et al. Sail or sink: novel behavioural adaptations on water in aerially dispersing species. BMC evolutionary biology (2015) 15:118. DOI: 10.1186/s12862-015-0402-5