Eftermiddag med Carolina Erlandsson

Lärdom: Man kan mer än man tror

4:23 min

I Osby har sju ungdomar jobbat som sommararrangörer de senaste veckorna. Nellie Stiberg och Tilde Bragée har planerat en musikföreställning, och lärt sig mycket längs vägen.

På fritidsgården Pulsen i Osby pågår förberedelserna för fullt inför kvällens föreställning. Låtar förbereds, skådisarna värmer upp röster och för 17-åriga Nellie Stiberg och  16-åriga Tilde Bragé gäller det att se till att allt faller på plats.

De är unga sommararrangörer och del av en ny satsning i Osby. Det är första gången som Osby kommun testar den här typen av sommarjobb. Sju ungdomar har fått chansen att under tre veckor utveckla en idé och arrangera ett eget evenemang, med allt vad det kan innebära. Planera, rekrytera, hitta sponsorer, göra rätt och göra fel.

För tre veckor sedan, när allt just börjat, trodde Nellie och Tilde att det svåraste skulle bli att locka folk. Och det känns fortfarande som den största utmaningen:

– Det är nog fortfarande det svåraste, för vi har ingen aning hur många det är som kommer komma ikväll, säger Tilde Bragée.

– Det kan vara hur många som helst, eller inga alls. Jo, vi vet ju att familj kommer, och vissa har anmält sig på Facebook. Så vi vet ju att runt 40 personer kommer i alla fall, säger Nellie Stiberg.

Snart kan Nellie och Tilde pusta ut, då har de gått i mål. Efter tre veckor som unga sommararrangörer har de lärt sig något väldigt viktigt.

– Man kan så mycket mer än vad man tror, och man har potential att göra vad som helst egentligen. Bara man ringer till folk och frågar snällt, så är nästan allt möjligt, säger Nellie Stiberg.