Syster vill ha personlig assistent till sin förvirrade bror

2:28 min

Den 35-årige man från Sundsvall som var försvunnen i över ett dygn och som återfanns igår, har under senaste månaden försvunnit fyra gånger. Hans syster vill att han ska få en personlig assistent, men det har han inte fått.

Mannen, som har någon form av förvirringssjukdom, är enligt sin syster beroende av hjälp i stort sett dygnet runt. Systern är orolig för honom och vill att kommunen ska hjälpa till med en personlig assistent, men det stödet har de inte fått.

– Han är som en dement person men han är inte dement. Han vet inte hur man sköter sig. Han är förvirrad. De har utrett honom hur länge som helst, men ingen vet vad det är för fel på honom, säger systern.

Det är fjärde gången på månad som han försvinner. Hur ser du på den situationen?

– Det är fruktansvärt. Nästa gång kanske vi inte hittar honom. Han bara går ut, och sedan tänker inte han på var han går.

Nu känner hon sig irriterad och besviken på Sundsvalls kommun eftersom hennes bror inte får det stöd som hon tycker att han ska ha.

– Jag tycker att han ska ha personlig assistans. 

Vad har du för besked från kommunen?

– I och med att han inte har en diagnos så får jag ingen hjälp. Hans sjukdom måste vara bestående, men det är ingen som kan säga att den kommer vara det och då får jag ingen hjälp, säger hon. 

Vilka känslor väcker det här hos dig?

– Jag blir ledsen.