Salmonellautbrottet fortsätter att växa - 70 personer har drabbats

1:35 min

Salmonellautbrottet på Öland växer hela tiden. I nuläget är 70 stycken drabbade runt om i Sverige efter att ha ätit plankstekar på krogen i Löttorp på Norra Öland.

Flera stycken har blivit så sjuka att de legat inlagda på sjukhus och många har fått delar av semestern förstörd.

P4 Kalmar har pratat med Ida, som var en av de första som fick konstaterat att hon hade salmonella efter besöket på krogen. Hennes sambo blev riktigt sjuk och har fått ligga inlagd på sjukhus i fyra dygn.

– Vi åker in till akuten och de lägger in honom direkt. Han hade jättehöga infektionsvärden och ingen vätska kvar i kroppen. Han hade blod i urinen, han hade blod i avföringen, han var helt förstörd helt enkelt, säger Ida.

Salmonellautbrottet har nu drabbat 70 personer över hela Sverige och den gemensamma nämnaren har varit att de ätit på krogen i Löttorp på norra Öland.

Smittskyddsläkaren Claes Söderström har kallat utbrottet ett av de största någonsin i Kalmar län och det kommer fram nya fall hela tiden.

Utbrottet på Öland kan förhoppningsvis ge svaret på flera enstaka utbrott som har skett i Sverige under en längre tid och det pågår just nu ett omfattande arbete med att hitta smittokällan.

Ida och hennes sambo blev rejält sjuka efter besöket på krogen och båda har blivit avstängda från sina jobb i tre veckor.

När Ida ringde sitt försäkringsbolag så fick hon svaret att de inte ersätter för maginfektioner och därför står Ida nu utan ekonomisk ersättning och att få ersättning från krogen kan vara svårt då man ännu inte till hundra procent vet vad det är som har orsakat smittan.

– Man blir lite irriterad när man kollar sitt konto och ser att man har betalat för att bli sjuk. Nä, men alltså att stå där helt utan ersättning.

– Sjukhuskostnader för min sambo, mediciner... Alltså det här blir en omställning i ekonomin också för att vara så dålig och inte kunna arbeta och inte veta när man kommer kunna göra det igen. Det här är inget jag önskar min värsta fiende.