Unikt regeringsbeslut bakom ersättning vid skogsbranden

2:08 min

Skogsbranden i Västmanland för snart ett år sedan ledde till ett unikt regeringsbeslut för att kommunerna som drabbades av branden skulle kunna få ekonomisk ersättning.

MSB presenterade för några dagar sedan sin egen utvärdering av sitt arbete kring skogsbranden i Västmanland förra sommaren. Enligt utredaren Mats Alentun på MSB stod det tidigt klart att myndighetens budget på 21 miljoner kronor inte skulle räcka till.

– Det insåg ju både MSB och regeringskansliet ganska tidigt under händelsen, då medgav regeringen att MSB kunde överskrida anslaget med 250 miljoner kronor, säger Mats Alentun till P4 Västmanland.

Regeringen har aldrig tidigare på det här sättet medgett att MSB får överskrida sitt anslag, säger Mats Alentun. I vanliga fall kan anslaget endast utökas med god framförhållning efter ett riksdagsbeslut . Men förra sommaren tog det bara några få dagar för regeringen att besluta om de ytterligare miljonerna.

En del av förklaringen till det snabba beslutet var hård kritik från de västmanländska kommuner som drabbades. Ett möte där MSB informerade om ersättningsmodellen slutade med att kommunalråden helt enkelt lämnade mötet innan det var slut.

– Då kom ju det som en obehaglig överraskning för kommunerna att anslaget inte räcker till och att det behövs ett riksdagsbeslut för att skjuta till pengar, det var ju jobbigt för dem förstås att få det beskedet, säger Mats Alentun.

Försvarsministern tog intryck av kommunernas kritik och regeringen lovade alltså bara några dagar senare att de skulle få ersättning. Ersättningen gäller kommunernas kostnader för räddningstjänst under skogsbranden. Inte bara de drabbade västmanlänska kommunerna Surahammar, Norberg, Sala och Fagersta fick del av pengarna. Totalt deltog inte mindre än 88 räddningstjänster runt om i landet innan skogsbranden var släckt. Den totala ersättningen från MSB landade till slut på 120 miljoner.

Trots kommunernas inledande kritik menar Mats Alentun att MSB agerade helt rätt under skogsbranden.

– MSB klarade av den mycket väl, så en rekommendation är att bibehålla och upprätthålla den kapacitet som man idag har, säger Mats Alentun till P4 Västmanland.