Sundsvalls kommun: Lagstiftningen är fyrkantig

2:12 min

En diagnos är viktigt för att få en personlig assistent, i alla fall i 35-åringens fall. Utan diagnos så uppnår han inte kraven för att få det stödet.

Den 35-årige mannen från Sundsvall, som var försvunnen i över dygn men som återfanns igår, har under loppet av en månad försvunnit fyra gånger. Hans syster vill att han ska få en personlig assistent, men det har han inte fått.

Det finns en del undantag, men för att 35-åringen ska få en personlig assistent så krävs det att han  får en diagnos på sin sjukdom och att sjukdomen ska vara långvarig.

Marja Olofsson, LSS-handläggare på Sundsvalls kommun, vill inte kommentera det enskilda fallet men säger att det inte är enkelt att få en personlig assistent, enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. 

Hon säger att det finns människor som kanske skulle behöva ha en personlig assistent men som ändå inte får det stödet för att de inte anses ha tillräckligt omfattande problem.

– För att få personlig assistent så krävs det att man inte kan äta, och med äta innebär att föra skeden till munnen, man klarar inte av att ta hand om sin hygien och att man inte kan klä på sig, säger Marja Olofsson.

Då spelar det ingen roll att problemen kostar samhället pengar. Som i det här fallet när en person försvinner flera gånger och att det kostar stora pengar för polisen att starta en stor sökinsats?

– Nej, man tar inte hänsyn till något annat än det som står i lagstiftningen. Vi är tjänstemän som måste följa lagen, säger hon.

Man skulle kunna tycka att det är lite trubbigt?

– Ja, den är trubbig. LSS-lagstiftningen är känd för att vara fyrkantig så är det, säger Marja Olofsson. 

Borde man inte fokusera mer på vad den enskilda personen verkligen behöver  på ett mer personligt plan?

– Då är risken att det blir godtyckligt. LSS är skriven så att man inte ska vara godtycklig.

Förstår du den oro som anhöriga känner?

– Ja, jag förstår att de är oroliga, säger hon. 

Men det spelar ingen roll här?

– Nej, inte för att få en personlig assistent, säger Marja Olofsson.