Varm bil - en dödsfälla för din hund

4:15 min

Lämna aldrig din hund i en varm bil, det kan vara livsfarligt! Bilen blir snabbt en dödsfälla eftersom hundar kan inte reglera värme och inte svettas som vi människor. När värmen stiger kan instängda hundar olyckligtvis avlida av värmechock.

Varje år ser och hör Svenska Kennelklubben om flämtande hundar i heta bilar utanför mataffärer och byggvaruhus, på parkeringsplatser vid badstränder, parker, butiker och caféer. Och varje år är det hundar som inte klarar av påfrestningen utan dör av värmen.

– Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben, och menar på att du även ska ta dig en funderare på om hunden kanske rent av har det bättre hemma.

– Är det varmt och ingen cirkulation i luften hjälper det inte att öppna bagageluckan och ha hunden i en bur menar Hans Rosenberg.

För att hunden ska må bra på resan – checklista:

  • Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.
  • Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
  • Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.
  • Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
  • Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
  • Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.
  • Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!

Sommaren 2014 genomförde Svenska Kennelklubben en egen undersökning för att ta reda på hur varmt det blir i en bil som lämnas på en parkeringsplats i solen. Ta del av den undersökningen här!