Kommunalrådet: Anställda ska kunna säga vad de tycker

7:27 min

Varas kommunalråd Fredrik Nelander var i dag med på en snabbt ihopkallad presskonferens. Han tillbakavisade påståenden om att anställda ska vara rädda för att säga vad de tycker.

Det har varit turbulent i Vara sedan anklagelserna om sexuella trakasserier kom mot kommundirektören Gert Norell. Och tidigare i veckan kom beskedet att han lämnar sin tjänst.

Socialdemokratiska kommunalrådet Fredrik Nelander menar att han inte kunde gjort något annorlunda.
- Jag har rannsakat mig själv och nej, jag har inte sett något mer än det jag såg.

Skyddsombudet Susanne Lundgren, som gjorde den första anmälan mot Gert Norell, har vittnat om en kyla från höga tjänstemän och politiker efteråt. Ska man behöva känna så?

- Nej, definitivt inte. Vara ska vara en bra arbetsgivare, den känslan ska man inte ha i vår kommun. Ingen i vår kommun ska behöva känna att man inte kan säga vad man tycker, det är jätteviktigt.

Även du själv ska ha sagt det var fel forum att lyfta frågan?

- Ja, jag satt med i en paneldebatt där jag sa att man inte ska lyfta ett personärende för många personer, det är inte är rätt forum. Det var inte för att dölja någonting.

Nelander har under de senaste dagarna befunnit sig på semester - i Gert Norells lägenhet i Spanien.

- Vi satt i januari och bokade. Hade jag vetat vad som var på gång hade jag kanske inte gjort det, men då kändes det rätt. Sen har det blivit så mycket att jag valt att flyga hem.

Hur ska man upprätthålla relationer mellan kommunalråd och kommundirektör i framtiden?

- Hela detta är en tankeläxa. Skulle jag säga att jag står här oberörd skulle ljuga jättemycket. Det är klart att detta är jättetufft för väldigt många och jag försöker lära så länge jag kan.

Fredrik menar att Vara kommun har läxor att lära.
- Ja, och jag hoppas slippa vara med om det här igen. Nu måste vi sätta oss ner och titta över våra rutiner och dokument. Kanske ta in någon utifrån i höst och ta ett samlat grepp. Jag vill blicka framåt.

Om kommunanställda i framtiden vill lyfta obehagliga frågor, hur lätt ska det vara?

- Det ska vara allas rättighet.