Kommentar: Oklart om fokus på skolan är bra för MP

21 min

Gustav Fridolin fick längst applåd när han hyllade Centerpartiets Annie Lööf, och våra kommentatorer frågar sig om partiet gör rätt som lägger så mycket fokus på skolfrågan.

– Jag tycker det var ett föreläsande och lite undervisande tal. Fridolin brukar vara en väldigt fängslande och spännande talare i ett lite mindre format, på en kongress där han kan ha lite bilder att spela mot, då är han rätt rolig att höra på. I det här formatet blir han gärna lite långrandig och säger lite för många saker, kommenterar Ekots Tomas Ramberg

– Man kan fundera på om Miljöpartiet valt rätt strategi som sedan några år tillbaka satsat väldigt mycket med skolfrågan. Det har inte gått jättebra om man läser hur väljarna ser på partiet. När man är ett litet parti hade en annan strategi kunnat vara att snarare satsa på att tydligt hålla hårt i miljöfrågorna, menar Ramberg.

– Jag tycker det är intressant att också Fridolin börjar tala om bildning, inte bara utbildning. Det är också intressant att han försöker framstå som liberal, samtidigt som han viker betydande del till lösningar som kommer från staten – inte ett särskilt liberalt förhållningssätt, kommenterar Alice Teodorescu, liberala Göteborgsposten.

– Priset för makten är ju att man suddas ut i konturerna, för det förutsätter samarbetet. Balansgången är att samtidigt behålla sin särprägel. Det kan visa sig att övergången mot skolfrågan visserligen kan vara relevant för partiet för att man behöver bredda sin repertoar, men röstmässigt är det inte säkert, säger Teodorescu.

– Det är också väldigt svårt att skilja MP:s skolpolitik från Socialdemokraternas skolpolitik. Det är lite sorgligt att han inte förmår göra en brygga från sin skolpolitik till ett miljöpartistiskt projekt. Det finns mycket att säga om det uppdrag han vill ge till skolan, att kompensera för orättvisor och ojämlikhet – som också klimatomställningen kräver, kommenterar Lisa Pelling, oberoende progressiva Dagens arena.

– Jag skulle ge talet epitetet ”försök till rivstart”, han nämnde ordet många gånger och då handlade det framförallt om en rivstart för klimat- och miljöfrågorna. Jag tror han känner att vi inte förknippat MP med de frågorna och att man borde göra det för att vara trovärdigt som ett miljöparti, säger Pelling.