Man försvunnen efter simtur

En man försvann under torsdagskvällen i samband med en simtur på sjön Lelång utanför Bengtsfors. 

– Det var tre personer som varit ute i båt. Två av dem hoppade i och badade men bara en kom tillbaka. Den andra försvann i vattnet, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Ett stort räddningspådrag sökte under kvällen efter mannen i sjön Lelång strax norr om Storön.

Sökandet avbröts vid 22-tiden och återupptogs under fredagen med både båt och helikopter. Enligt polisen i Åmål är sjön för djup för att de ska kunna söka med dykare.

De senaste dagarna har flera personer drunknat i sommarvärmen. Svenska Livräddningssällskapet varnar för att överskatta den egna simförmågan och manar till allmän försiktighet.

Den nordiska definitionen av simkunnighet är att kunna falla under vattnet, ta sig upp och sedan simma 200 meter på öppet vatten. Närmare 80 procent av de vuxna svenskarna säger sig klara detta. Men att prestera några längder i badhuset betyder inte per automatik att man är en fena på öppet vatten.

– Undersökningar i Norge har visat att simma 200 meter inomhus motsvarar ungefär 20 meter utomhus i 16-gradigt vatten, säger Anders Wernesten, vattensäkerhetsexpert på Svenska Livräddningssällskapet (SLS) till TT.