Fridolin: Vi har varit dåliga på miljöfrågan

1:30 min

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin lyfte skolan, miljön och integrationen i sitt tal i Almedalen idag.

Och han var självkritisk mot sitt eget parti för att miljöfrågan inte fått tillräckligt utrymme i den inrikespolitiska debatten.

– I förra årets valrörelse fick miljöfrågan inte den uppmärksamhet som krävs. Och det är vårt misslyckande, vi kan inte skylla på nån annan, sa Fridolin i sitt nästan 40 minuter långa Almedalstal inför 1900 personer.

Talet innehöll inga nyheter och Fridolin, som också är utbildningsminister, upprepade flera av de satsningar på skolan som regeringen tidigare har aviserat, bland annat pengar till fler lärare och till elevhälsan. Och han beskrev skolan som en plats där ojämlikheten har ökat:

– Skillnaden i gymnasiebehörighet mellan barn till föräldrar som själva har gymnasieexamen och barn till föräldrar som inte har det har fördubblats bara sen 2006, sa Fridolin.

I en ovanlig gest tackade han två av sina motståndare, förre statsminister Fredrik Reinfeldt och centerledaren Annie Lööf för att de, som Fridolin sa, stått upp för invandringen.

– För drygt fyra år sen inledde vi ett migrationspolitiskt samarbete. Reinfeldt tog ett modigt steg åt ett helt annat håll än många andra av Europas dåvarande ledare. Och jag vill tacka Annie Lööf som visar att det fortfarande finns borgerliga röster som står upp för den politiken.