Allt vanligare med cyberattacker

2:14 min

Det blir allt vanligare att offentliga myndigheter och företag drabbas av olika cyberattacker.

Bland annat handlar det om att filer på en dator eller server krypteras så att användarna inte kan komma åt sina filer.

På senare till har bland annat Stockholms läns Landsting, Sveriges Geologiska Undersökning och Skolverket drabbats.

Stockholms läns Landsting drabbades av ett cyberangrepp så sent som i mars i år. Ett så kallat ransomware hade krypterat en del av landstingets filer.

– Det enda jag vet om vad som händer är att det kom upp en ruta där de begär en viss summa för att man ska få filerna upplåsta, säger Anders Nyström som är direktör för strategisk IT i Stockholms läns Landsting.

Ransomware, eller en utpressningstrojan, är en mjukvara som krypterar data och gör den oläsbar för användaren. För att låsa upp informationen krävs en lösesumma.

Den senaste tiden har flera offentliga myndigheter drabbats av utpressningstrojaner, bland annat Skolverket i januari i år och Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, i maj. Andra myndigheter har också drabbats.

Karl Castor är IT-konsult på företaget 2secure, och han berättar att utpressningstrojaner bara är ett av flera cyberhot som kan drabba organisationer och företag idag. Ett annat sätt är att hota internetbaserade bolag med att stänga ner företagets sajter säger han:

– Om man sänker en sajt så tappar de ju pengar, så de kan man hota med att attackera om de inte betalar, säger Karl Castor.

Ännu vanligare är att någon tar sig in och stjäl känslig information på ett företag, information säljs sedan vidare till en konkurrent.

– De går direkt på den informationen de vill ha och sedan tar de bort sina spår, och det händer oftare än vad vi vet, säger Karl Castor.

Exakt vilken omfattning eller hur mycket pengar de här angreppen omsätter i Sverige är oklart. Delvis på grund av att företag och organisationer inte alltid offentliggör eller anmäler att de varit utsatta.

En uppskattning från USAs justitiedepartement slog fast att utpressningstrojanen Cryptolocker drog in motsvarande 220 miljoner kronor globalt under sina första två månader.

Direktören för strategisk IT i Stockholms läns Landsting, Anders Nyström, säger till Ekot att man hade säkerhetskopierat sin information, och inte betalade någon lösesumma:

– Vi skulle aldrig betala, vi är en offentlig förvaltning och det finns inte en möjlighet att vi skulle ge efter för utpressning, säger han.