Irans hökar har problem

1:58 min

Förhandlingarna om ett avtal mellan Iran och stormakterna och Irans kärntekniska program är inne i sitt slutskede. Från Wien kommer uttalanden från båda håll som antyder att hårt arbete återstår före deadline nästa vecka. Men att ett avtal kan vara i sikte.

I Iran är både förespråkare och motståndare till avtalet övertygade om att det blir av. Till glädje för den majoritet som vill se Irans isolering brytas, och till besvikelse för de politiska hökarna.

På ett partikansli i centrala Teheran sitter den konservative politikern och analytikern Hamidreza Taraghi och har problem med att formulera sin och det konservativa lägrets inställning till det historiska avtal som han och alla andra politiker här tror kommer nästa vecka.

– Om det blir en full seger för oss då är det nåt att fira, men inte annars, säger han.

Taraghi kan inte öppet opponera sig mot avtalet eller mot förhandlingarna med USA och de andra stormakterna. Då Irans högste ledare Ayatollah Khamenei har i uttalat sitt stöd för både förhandlingarna och de iranska förhandlarna i Wien. Och Taraghi tillhör det konservativa politiska läger som kallas för principisterna. De ser sig som den islamiska revolutionens väktare och kan inte gå emot den islamiska statens högste ledare.

Så de går balansgång nu. Riktar in sig på att kräva vad de kallar ett "bra" avtal. Det vill säga ett med helst inga iranska kompromisser alls.

– Det kommer inte bli bra nog, vi riskerar att ge upp för mycket, säger Taraghi.

Eftersom han vet att det inte blir några iranska underskrifter på ett avtal utan Khameneis välsignelse och han inte kan anklaga den högste ledaren för att sälja ut Irans intressen, så är han samtidigt redo att beskriva detta potentiellt dåliga avtal som en seger för Iran.

– Ledarens strategi är bra även om vi bara får anrika lite uran så är det ändå en seger för oss att ha fått den rättigheten erkänd, säger han.

Hamidreza Taraghi och de andra principisterna går mot strömmen. De vet det och utstrålar uppgivenhet. Ett avtal som bryter Irans isolering och lyfter de ekonomiska sanktionerna mot landet har stöd av den stora majoriteten.