Jörgen Jönsson: Hedman rätt man att få Guldpucken 2015

2:18 min

Tampa Bay-backen Victor Hedman blir den första NHL-spelare att få Guldpucken, priset till Sveriges bästa ishockeyspelare. Rätt val i hård konkurrens, tycker Radiosportens expert Jörgen Jönsson.

Guldpucken har sedan 1956 delats ut av ishockeförbundet tillsammans med tidningen Expressen. Det var först inför årets säsong som reglerna ändrades, så att spelare även utanför Sverige kunde motta Guldpucken.

– Jag är väldigt stolt och glad, säger Hedman till Expressen

Radiosportens expertkommentator Jörgen Jönsson, som 1997 själv mottog Guldpucken, tycker att Victor Hedman är en värdig vinnare av priset 2015.

– Jag tycker att det är ett bra val. I en tuff konkurrens så är han absolut en av de som är värd att vinna.

Så rätt man vann?

– Ja, det tycker jag att man kan säga. Alla vinnare är på något sätt alltid värda det. Det är väldigt tuff konkurrens, där många svenska hockeyspelare har viktiga roller i sina hockeylag i Sverige, Ryssland och NHL. Rätt man vann, det tycker jag att man kan säga.

24-årige Victor Hedman bidrog starkt till att hans NHL-klubb Tampa Bay Lightning nådde Stanley cup-finalen, där de sedermera föll mot Chicago.

Jörgen Jönsson, vad är det i 24-årige Hedmans spel som gör honom till Sverige just nu bäste ishockeyspelare?

– Han är nästan som ett kärnkraftverk ute på isen i sitt Tampa. Han bidrar jättemycket offensivt, han kan spela många minuter ute på isen och är stark i defensiven. Han är en stor stöttespelare för dem.

1997 tilldelades du själv Guldpucken, vilken betydelse har den utmärkelsen för dig idag?

– Det är en av de utmärkelser man har fått och jag är stolt över det. Det är tuff konkurrens och den står långt fram på prishyllan idag, absolut.