Nio egypter dödade av polis

1:58 min

Nio medlemmar ur Muslimska brödraskapet har dödats i ett polistillslag i Kairo. Nu varnar organisationen för "allvarliga konsekvenser" och manar sina medlemmar till revolt.

Det var under onsdagen som egyptisk polis stormade en lägenhet i ett bostadsområde i Kairo.

Enligt uppgift fanns nio medlemmar ur Muslimska Brödraskapet i bostaden när polisen slog till. Bland annat en före detta parlamentsledamot.

Vad som hände under stormningen är oklart, men samtliga nio dödades ska ha dödats under tillslaget.

Familjemedlemmar till de dödade männen, som uttalat sig i egyptisk press, säger att dom var obeväpnade.

Enligt en talesman för Mulsimska Brödraskapet hade männen tidigare under dan tagits in till förhör, men släppts efter att ha lämnat fingeravtryck. Männen ska ha träffats i bostaden för att diskutera nödhjälp åt familjer, när polisen stormade byggnaden.

Men enligt egyptiska myndigheter konspirerade männen däremot mot regeringen och uppger att bland dom nio fanns två som tidigare hade dömts till döden.

Inrikesdepartementet har i ett uttalande sagt att utredarna hittat vapen, 43.000 egyptiska pund, ungefär lika mycket i svenska kronor,  dokument och minneskort och att gruppen planerade attacker mot armén, polisen, rättsväsendet och media.

Polisens tillslag inträffade bara två dagar efter att riksåklagaren Hishman Barakat dödades i ett attentat och efter att den egyptiska armén attackerats av jihadister på Sinaihalvön i onsdags, där dussintals militärer och poliser dödades. Attacker i norra Sinai under onsdagen har beskrivits som de största attackerna hittills mot armén på Sinaihalvön.

Direkt efter mordet på riskåklagaren, pekade regeringen och säkerhetstjänsten ut Mulsimska brödraskapet som misstänkta till dådet. Men hittills har ingen grupp tagit på sig ansvaret för attentatet och Muslimska brödraskapet har fördömt mordet.

Enligt många bedömare kommer president Al Sisi att slå till hårt mot grupper som anses hota regimen, efter attentaten mot riksåklagare Hishman Barakat.

Direkt efter att riksåklagaren dödats, sa han att Egypten nu ska införa hårda antiterrorlagar.