Nytt program ska få fart på näringslivet i Säffle

1:29 min

För första gången har Säffle nu ett näringslivsprogram med mål för hur kommunen ska jobba med näringslivet. Samtidigt är kommunens delårsresultat bland de bästa i landet.

Startskottet till arbetet med näringslivsprogrammet kom i samband med att Volvo Bussar flyttade sin produktion från orten.

– Vi kände väl där att vi var tvungna att ta ett stort grepp tillsammans, alla företagen och invånarna kände nog också det att "Nej, nu måste vi nog börja jobba tillsammans". Det var nog startskottet och det har varit en fantastiskt spännande resa, de här åren, säger Pia Proper, näringslivschef i Säffle kommun.

Arbetet med att ta fram programmet har pågått under drygt ett år och involverat både politiker och företagare. Hon tycker att näringslivet i kommunen haft en bra situation tidigare, men att det nu blivit bättre.

– Vi har fått en skjuts och jag tror att vi har jobbat mycket närmare våra företag de senaste åren. Företagen har förstått att vi måste hjälpa åt med infrastruktur, attraktivitet och samverkan.

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån visar att ekonomin i Säffle är på uppgång. När SCB sammanställt delårsrapporterna från landets kommuner och landsting hamnar Säffle hamnar på en andra plats, bara Vaxholm har ett bättre resultat.

– Det är ju fantastiskt skönt för en kommun att ha en bra ekonomi, då kan vi ju jobba på. Vi har ju fler invånare och vi har också varit duktiga på vår ekonomi naturligtvis. Det är en otrolig trygghet för oss att ha en bra ekonomi i botten, säger Pia Proper.