Moderater gör tröj-kupp mot Decemberöverenskommelsen

1:42 min

Moderata kommunpolitiker kommer att gå runt i t-shirts med krav på att skrota Decemberöverenskommelsen när partiledaren Anna Kinberg Batra håller sitt Almedalstal i kväll.

En av dem är Sylvia Nilsson från Norrköping:

– Det var mycket diskussioner om den här när den slöts i december. Och vi har ett stämmobeslut från Östergötland där om att vi vill riva upp DÖ. Det här fick inte gehör i hela Sverige men det finns många röster som vill riva upp DÖ. Därför startade vi en stödsida, och den startades på 4500 personer gick in och följer den aktivt nu. Sedan utvecklade vi den lite mer under Almedalsveckan och tryckte upp tröjor. Mest till oss, men sedan så ville folk också ha den, så vi har delat ut och de har fått köpa några stycken som vill ha den, säger Sylvia Nilsson.

Det är moderaternas dag i Almedalen idag. Och Sylvia Nilsson är en av dem som försöker artikulera motståndet mot Decemberöverenskommelsen, som i dagens läge innebär att alliansen - och därmed Moderaterna - får släppa fram regeringens budget.

Bara två av partiets riksdagsledamöter har gått mot partilinjen i riksdagen, men Sylvia Nilsson är övertygad om att de två har stort stöd bland gräsrötterna. Hon och partikollegan Andreas Björklund från Varberg går runt här i Almedalen i vita T-shirts med texten "Riv upp DÖ".

Jag träffar dem vid en utfrågning som tidningen Dagens Samhälle håller med partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson, moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson förstår känslan hos de som vill riva upp DÖ

– Nej men jag har ju respekt för att alliansväljare känner sig frustrerade. Men det här är en väldigt speciell parlamentarisk situation, och det här är det minst dåliga alternativet, säger Ulf Kristersson.