Fortsatt beväpnade mot piratangrepp

1:22 min

Antalet piratattacker sjunkit dramatiskt i vattnen kring Afrikas horn. Men ännu är det långt kvar innan de svenska redarna slutar anlita beväpnad personal.

Det var för precis fyra år sedan som Ekot kunde berätta att Svenska rederier hyrde in beväpnade vakter på fartyg som passerade de oroliga vattnen kring Afrikas horn. Men sedan dess har attackerna minskat, trots det säger Peter Jodin, säkerhetschef vid Wallenius rederierna att det är långt kvar innan man slutar hyra in beväpnad säkerhetspersonal när fartygen passerar de aktuella farlederna.

– Det finns fortfarande risk där nere, kanske inte så stor risk som den var för några år sen. Då var det snarare ett undantag om man inte skulle få påhälsning av pirater, men nu händer det mer sällan å andra sidan finns piraterna fortfarande där fast med ändrat arbetssätt, säger han till Ekot.

Vad skulle krävas för att ni skulle sluta med beväpnad personal?

– Att risken för piratattacker försvinner helt och hållet.

Hur troligt är det?

– Det vågar inte jag svara på det här har hållit på så pass länge. Visst vi har sett en minskning, men det är långt ifrån borta.

Peter Jodin säger dock att Wallenius rederier inte har varit inblandade i några eldstrider under åren som gått.

Men det finns exempel på piratattacker där små snabba båtar åkt upp mot de stora fartygen och avfyrat grantkastare mot komandobryggan och slagit ut båten för att sedan kidnappa hela besättningen och krävt lösensummor för dem.

Beväpnade vakter är inte det enda försvaret som fartygen utrustas med, bland annat sätter man upp taggtråd på sidorna för att göra det svårare att klättra ombord. Fartygen som har liknats vid flytande fästningar när de passerar vattnen kring Afrikas horn.

– Vi gör detta för att skydda våra anställda som går igenom det här området. Det är en påfrestning för dem och deras familjer som är hemma och väntar, avslutar Peter Jodin, säkerhetschef vid Wallenius rederierna.