Brister i centralköket i Lindesberg

1:51 min

Centralköket i Lindesberg, som lagar mat till skolor och hemtjänsten, har en hel del brister. Det visar den senaste inspektionen som gjorts.

Bland annat är det oordning i hyllorna, och det saknas dokumentation om temperatur både vid tillagning och i frysarna.

Cilla Elvefors är kökschef i Lindesbergs kommun.

– Vi ser ju förstås allvarligt på de anmärkningar vi har fått, och vi gjorde en handlingsplan. Jag var nere och hälsade på personalen som är där. De satte genast igång och gjorde åtgärder utifrån de synpunkter vi har fått, säger hon.

Centralköket på Lindeskolan i Lindesberg lagar mellan 1600 och 1700 portioner per dag, när skolorna är i gång. Maten serveras på flera skolor och dessutom lagas upp till 70 varma matlådor per dag, som serveras till personer som har hemtjänst.

Flera brister vid senaste inspektionen
När miljöinspektör Marie Jonsson från Bergslagens miljö- och byggnämnd var där den 16 juni så hittade hon en rad brister. Fisk ska upphettas till 60 grader, står det i den så kallade faroanalysen, men i verkligheten tas fisken ut ur ugnen när den är 58 grader.

Om fisken inte blir tillräckligt varm kan man bli sjuk om man äter den.

Men kökschef Cilla Elvefors säger att det inte finns någon risk för det, eftersom temperaturen stiger på eftervärmen. Hon får medhåll av miljöinspektören. Problemet ligger i stället i att de skriftliga direktiven inte stämmer överens med verkligheten.

Dokumentationen saknas
Samma sak gäller vid nedkylning av mat. Det är tillräckligt kallt, tillräckligt snabbt, men temperaturen dokumenteras inte alltid. Något som har påpekats vid flera tidigare inspektioner.

Vid den senaste inspektionen var det också rörigt i förråd och frys, och det saknades lock på mat som kylts ner dagen innan.

Kökschef Cilla Elvefors på Lindesbergs kommun menar att det är lite svårjobbat i centralköket, eftersom det lagas mer mat där än det egentligen är byggt för.

– Lokalerna är underdimensionerade för det antal portioner som lagas där varje dag. Det är vi alla väl medvetna om, och vi väntar med stor ivran på det nya centralköket som förhoppningsvis ska vara färdigt om två eller tre år, säger hon.