Thaiboxning med i mordförsöksdom

1:12 min

En 18-årig man i Kristianstad döms till fyra års fängelse för mordförsök efter att ha skjutit en man i 25-årsåldern i magen. I domen tar rätten bland annat upp 18-åringens bakgrund inom thaiboxning, något som mannens advokat är starkt kritisk mot.

- De skriver att det kan noteras att den dömde utövat thaiboxning vilket innebär att han är väl förtrogen med konsekvenserna av fysiskt våld mot kroppen. Det tycker jag är en märklig koppling hur man kan koppla thaiboxning med att skjuta på folk med pistol, säger Thomas Ljungdahl, mannens advokat.

 Det var en februarikväll som en man i 25-årsåldern skottskadades i bostadsområdet efter att ha blivit skjuten i magen på nära håll. Kulan fastande i offrets jacka och enligt åklagaren var det bara tur att offret inte dog, något som rätten också tar fasta på. Rätten uppskattar straffvärdet för gärningen till åtta års fängelse, men dömer 18-åringen till fyra år på grund av hans ålder. Thomas Ljungdahl är också kritisk till att rätten lagt så stor vikt till vittnesmålen.

- Det är ingen hemlighet att det finns motsättningar mellan de grupper som är inblandade, jag tycker inte att man varit tillräckligt försiktigt när man värderar bevisningen i de delarna.

I domen framkommer också att polisen inte gjort någon fotokonfrontation under förundersökningen.

- Normalt sett gör polisen en fotokonfrontation, det har man helt undvikit i den här situationen utan istället låtit vittnena suttit i tingssalen och pekat ut vem det handlar om, det har Högsta domstolen sedan länge sagt att det är ett oacceptabelt sätt.