Salmonellautbrottet på norra Öland

Facket: Personalen har rätt att få ut lön

1:22 min

Ett flertal ur personalen på bykrogen i Löttorp smittades av salmonella och det kan ta tid innan de kan komma tillbaks till arbete igen. Men de har sina rättigheter i dessa lägen.

Eftersom det inträffade på deras arbetsplats, ligger ansvaret hos arbetsgivaren, menar Susanne Blom som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Susanne säger att personal som blir borta en tid från arbetet har rätt att få ut samma lön som de har när de är i arbete.

Samma princip gäller dessutom för den osmittade delen av personalen. De ska trots stängd krog få ut sin lön. Som om de vore i arbete.

– Oavsett vad som händer för arbetsgivare, så har du din anställning i botten. Får du inte arbeta har du rätt att kräva din lön ändå, säger Susanne Blom.

Det är många sommararbetare, de kanske är där två månader och inte går med i facket. Vad händer för de personerna?

– Det är ju ett bekymmer med våra sommarjobbare som är ungdomar, det är ofta deras första kontakt med arbetslivet. Det är vanligt att de inte får något anställningsbevis, som visar att de är anställda just där, säger Susanne.

– Om man är ung och inte med i facket kan man ringa vår lokalavdelning ändå. För vi lotsar och hjälper i vägledning hur de ska göra, fortsätter Susanne.