Kustbevakningen på plats för Power Meet

1:12 min

I helgen är Kustbevakningen i Västerås för att hålla Mälaren trygg under Power Meet.

– Vi är här i helgen för att hjälpa till med Power Meet. Vi håller koll på sjösidan och ser så att folk sköter sig, har roligt och mår bra, säger Jimmie Broth som är maskinchef på Kustbevakningen.

I Östra hamnen ligger en 42 meter lång båt där sex personer från Kustbevakningen bor under helgen. Utöver det har de ytterligare två enheter som cirkulerar runt gästhamnar och sjökrogar. Det här för att synas och preventivt förhindra att berusade människor åker ut på sjön.

Power Meet drar som bekant väldigt mycket människor, och det syns även på sjöaktiviteten.

– Det är jättemånga som kommer med båt till Power Meet. Även många här i Västerås som har båt passar på att åka nu, speciellt nu när det är så fint väder. Och så lägger de sig i hamnen och går upp och kollar på bilarna. Det är helt klart en utökad sjötrafiksituation.

Hittills har det varit lugnt på sjön, men baserat på tidigare erfarenhet tror Kustbevakningen att det kan komma att bli stökigare i helgen.

– Det har hänt någonting varje år. Det har varit någon sjöräddning och det har varit någon båtbrand, och även lite fylla. Så det blir nog något i år också.