Chaufförer vägrade strumpor i värmen - blev hemskickade

1:31 min

Flera av Keolis busschaufförer, vid garaget i Nyboda, skickades hem på grund av att de inte hade strumpor på sig. Det strider nämligen mot företagets nya uniformspolicy.

Chaufförerna var väl medvetna om reglerna men valde att gå utan strumpor i protest. Det säger Christer Svansson, huvudskyddsombud i Nyboda, som även han fick gå hem idag.

– Alltså det är ett allmänt missnöje, för att allt känns som om det blivit mycket, mycket hårdare från Keolis. De ser på sena ankomster mycket hårdare, vi har fått snävare körscheman.

Enligt Johan Nordfjäll, pressansvarig på Keolis var det inte alls strumpor som var anledningen till att chaufförerna skickades hem.

– Det är inte strumpor det handlar om. Det handlar om att man ska ha ordentliga skor så att det ska vara trafiksäkert att köra.

Men varför skickar ni hem de som inte har strumpor på sig?

– Ja det är väl en uppföljning vi får göra om vad exakt som har hänt idag.

My Tahar blev också hemskickad från garaget i Nyboda i dag, på grund av att han inte hade strumpor på sig. Han menar att sandaler är det enda rimliga i hans arbetsmiljö.

– Det är mycket varmt. I går satt jag på en gammal buss utan AC, ingen fläkt, dammigt och mycket gammalt.

Om det är en regel som företag har men du valde att göra det ändå. Får du inte skylla dig själv då?

– Vi skulle ha fått bra vagnar, AC, så att det blir kallt. Varför skulle vi sitta i sandaler om det var en bra arbetsmiljö?

Johan Nordfjäll på Keolis menar att arbetsmiljön för personalen är en prioritet.

– I vår uniform finns det tillgång till shorts och det finns tillgång till kortärmad skjorta. Samtliga bussar ska också ha AC på förarsidan. Så självklart ska våra förare ha en god arbetsmiljö, det är liksom en självklarhet.