Handläggning av asylärenden är orättvis

1:36 min

Migrationsverkets handläggning av asylärenden är orättvis. Men trots att  myndigheten är medveten om detta, ändrar man inte på systemet.

Vissa asylsökande i Blekinge får vänta i en månad på en första intervju, andra i sju månader trots att de har samma bakgrund och kom till Sverige på samma sätt.

Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik säger att handläggningen är orättvis men att ändra systemet skulle vara för krångligt, tycker han.

– Vi gör ju stora rekryteringar nu, när vi får nya handläggare, då kan den problematiken uppstå. Det vill säga att nya tider bli lediga så att nästa tid som blir ledig blir plötsligt mycket tidigare.

Men varför ger man de nya handläggarna ärenden som kommit in nyligen, varför tar man inte ärenden som legat längst?

– För att tiderna är redan utsatta, man har en handläggare, tolk och en advokat som man bokat tid med. Det innebär en väldigt stor administrativ procedur att ändra på detta i 45 000 ärenden.

Orättvisa handläggningstider
En som drabbats av dessa orättvisa handläggningstider är syrianen Emand Barazi i Ronneby.

– Alla kommer att vara lika, sade man till mig i början. De gav mig en tid för en första intervju om fem månader och tio dagar. Men andra i samma situation fick en tid inom en månad, eller två månader, det är mycket konstigt, det är inte rättvist, säger Emad Barazi.

Handläggare som inte finns
För att få bukt med de orättvisa handläggningstiderna kommer Migrationsverket i fortsättningen att lägga ut nya ärenden på handläggare som ännu inte finns. Mikael Ribbenvik förklarar:

– Vi ser att vi kommer att ha så här många handläggare på plats vid det här tillfället och då kan vi lägga ut det i kalendern, även om någon person inte finns idag. Men vi förutsätter att det kommer att finnas en person framöver.