VM-finalguide: Kommer USA få revansch på regerande mästarna?

1:40 min

Klockan ett, natten mot måndag svensk tid, möts Japan och USA i final i fotbolls-VM. Radiosporten ger dig förutsättningarna inför finalen.

Japan – regerande världsmästarna

VM-historia

Japan tog sitt första VM-guld 2011 genom att slå USA på straffar inför nästan 50 000 åskådare i Frankfurt och slog hela världen med häpnad när laget lyckades med bedriften att rubba USA:s och Europas dominans i VM-sammanhang.

Japanskorna imponerade stort i slutspelet på sin väg fram till guldet för fyra år sedan genom att slå ut Tyskland i kvarten, Sverige i semin och USA på straffar i finalen. Men om det var en rad styrkedemonstrationer som låg bakom att bucklan hamnade i Japan 2011 så har det sett rejält annorlunda ut på resan fram till finalen i årets VM och semifinalsegern med 2-1 mot England följde samma mönster som tidigare matcher i mästerskapet.

Vägen till årets final

Japan har vunnit samtliga sina sex matcher i årets VM med ett mål. I gruppspelet slogs Schweiz, Kamerun och Ecuador tillbaka med uddamålsvinster och i slutspelet har dom knappa segrarna fortsatt, först i åttondelsfinalen mot Holland med 2-1, i kvarten mot Australien 1-0 och så då Englands självmål på stopptid som innebar seger med 2-1 i semifinalen.

Efter att finalavancemanget var klart erkände Japans tränare Norio Sasaki på presskonferensen att laget inte levde upp till förväntningarna mot England men att Japan ändå förtjänar att vara i sin andra raka VM final.

Enligt den japanske tränaren kan nu laget gå in i finalen med en positiv känsla och Sasaki hoppas på en lika underhållande och välspelad final som 2011.

Samtalet som tände laget

Till finalen mot USA kommer även Japan få ett speciellt stöd som även hjälpte fram laget till semifinalsegern mot England. Japanskorna fick då nämligen extra peppning av spelaren Kozue Ando i paus. Ando, som bröt benet i gruppspelmatchen mot Schweiz, fanns med på telefon och talade till laget och hon lovade komma tillbaka till Kanada och återförenas med sina kamrater om dom tog sig till final. Något som enligt tränaren Sasaki tände laget.

Å Ando, som åkte hem till Japan och opererade sitt benbrott efter premiärmatchen, kommer nu att vara på plats i Vancouver för att heja fram sina lagkamrater som ska försöka försvara guldet i finalen mot USA.


USA – revanschsugna och favorittippade

VM-historia

Nerverna svek det så annars självsäkra amerikanska landslaget i finalen för fyra år sen och USA:s VM-debacle fick ytterligare ett kapitel i och med straffnederlaget mot Japan.

För trots att USA radat upp tre guld i OS så har VM slutat i tung besvikelse i tre raka mästerskap. Två brons och så silvret från 2011 är facit av det profilstarka amerikanska laget där bara guld räknas och finalförlusten mot Japan smärtade extra med tanke på asiatiskornas sena kvittering i förlängningen.

Vägen till årets final

Nu är siktet inställt på att bryta förbannelsen för USA som tog sig vidare från dödens grupp med Sverige, Nigeria och Australien där enda poängtappet blev mot just blågult. Colombia avfärdades sen i åttondelen med 2-0 och Kina kämpades ner med 1-0 och sen kom det definitiva styrkedemonstrationen vad som av många ansågs som den moraliska finalen i semin mot Tyskland.

USA har bara släppt in ett enda mål på hela turneringen, i premiären mot Australien och det stjärnspäckade laget får ses som favoriter mot ett Japan som visserligen är obesegrat men vars spel ändå hackat på vägen fram till finalen.

Nu ska guldet bärgas till den nordamerikanska kontinenten och det ska den ikonstämplade Abby Wambach se till. 35-åriga Wambach med runt 250 landskamper på meritlistan saknar nämligen ett VM-guld och i finalen mot Japan är det nu eller aldrig för anfallaren som gör sitt sista VM.

USA favorittippade

Ytterligare ett tecken på USA:as favoritskap i finalen är den lista med nominerade till VM:s bästa spelare. Där dominerar amerikanskor och trion Julie Johnston, Megan Rapinoe, Carli Lloyd kan få VM:s guldboll medan målvakten Hope Solo är aktuell för guldhandsken. Men även Japan har två spelare med på listan över utespelare i form av Aya Miyama och Saori Ariyoshi. Och Ayumi Kaihori konkurrerar med Solo om att blir bästa målvakt.

Men i slutändan är det inget annat än guld som räknas för USA. Det råder det inget tvivel enligt den förra Göteborg- och Tyresöspelaren Christen Press när hon får frågan om USA skulle kunna känna sig nöjda med ett silver.

Radiosporten sänder finalen med uppsnack från klockan 00.03 natten mot måndag. Lyssna i P4, webbradion och i appen Sveriges Radio Play.