Cyberangrepp kan köpas på nätet

2:07 min

På flera internetsidor finns nu helhetslösningar där man erbjuds köpa tjänster som IT-angrepp, IT-bedrägerier eller andra skadliga koder.

Att köpa tjänster för att kunna begå brott på nätet är en växande trend enligt polisen, som menar att den organiserade brottsligheten i Europa allt oftare efterfrågar tjänster av hackare.

– Om man vill ha hjälp med att ta över en persons dator, eller till exempel hacka en sida, då kan man köpa den kompetensen, säger kriminalinspektören Martin Hemington på polisens IT-brottssektion

Det gäller bland annat utpressningstrojaner, men också andra angrep, som alltså går att köpa som färdiga paketlösningar, där allt från instruktioner, till kodskrivning till betalningsvägar ingår.

Förutom utpressningstrojaner kan man köpa angrep som stänger ner sidor, men också mer sofistikerade intrång då man vill ha en viss typ av information från en organisation eller företag, det förklarar Karl Kastor som är IT-konsult på företaget 2secure:

– Du surfar dit och säger att du vill köpa kreditkort, eller en skadlig kod som du vill infektera någon med och får då erbjudanden. Sedan kan det finnas en mellanhand som garanterar att alla är nöjda, säger Karl Castor.

De här brottstjänsterna har blivit vanligare enligt polisen. I Europa har man sett att den organiserade brottslighet som förut höll på med exempelvis narkotikahandel, nu styr verksamheten mot bedrägerier eller utpressning på internet med hjälp av tjänster som man köper.

Men det är svårt att hitta de personer som erbjuder de här tjänsterna berättar Martin Hemington på polisens nationella operativa avdelning. Brottslingarna är bra på att gömma sig och använder ofta valutor som bara finns digitalt.

– Man sitter ofta dolt på ett skyddat nätverk. Man tar emot betalningen i en kryptovaluta som aldrig landar på ett konto kanske, utan det ligger i molnet och man fortsätter att använda pengarna därifrån, säger Martin Hemington.