Nya regler mot näthat bland dataspelare

2:10 min

Ungdomsförbundet Sverok, som jobbar med spelrelaterade frågor, startade i höstas en satsning mot trakasserierna inom e-sporten. Nu har de i samråd med klubbar och tävlingsarrangörer tagit fram en uppförandekod för spelare och organisatörer

Tävlingar i dataspel, eller e-sport som det oftast kallas, har de senaste åren blivit allt mer etablerade i Sverige. Idag finns högavlönade proffs, tävlingar med tusentals tittare och mängder av unga som drömmer om att bli nästa stjärna.

Men e-sport ligger fortfarande långt efter vanlig sport när det kommer till fairplay. Näthat, sexism och trakasserier är vanligt både på amatörnivå och bland proffsen.

– Problem som koden vill ta i är hur man kommunicerar med varandra. Exempelvis att man inte kränker varandra eller har språk som syftar på sexuellt våld, säger Jesper Englin som är redaktör på Sverok.

Samtidigt som tävlingar i dataspel lockar fler tittare finns en tuff jargong mellan spelare som ofta väckt debatt. Som i höstas, när en spelare skrev "kommer att våldta någon tjej snart", innan han skulle möta svenska Starcraft 2-proffset Maddeleine Leander.

Ungdomsförbundet Sverok har gjort undersökningar som visar att värst drabbade är hbtq-personer och kvinnor. Och att trakasserierna förekommer både på amatörnivå och bland proffesionella spelare. Nu har de tagit fram en uppförandekod som ska motverka hat och hot inom esport.

I helgen håller föreningen sitt första möte där koden diskuteras. I ett konferensrum i Vrigstad i Småland sitter knappt 20 ungdomar med stolarna i en halvcirkel. De diskuterar hur det känns att bli illa bemött online. Varför de ibland skriver elaka saker själva. Och hur man kan få det att sluta.

Ossian Hamrin Svanborg är en 20-åring från Karlstad som tränar för en karriär inom e-sport. Samtalet om attityder och hur man pratar med sina medspelare ger en tankeställare tycker han.    

– Ja när jag blir grinig kommer jag att börja lugna ned mig på de sätten vi diskuterat. Så att man inte behöver ta ut det över någon annan, säger Ossian Hamrin Svanborg.

På plats finns också Louise Wahlstrand. Hon är expertkommentator för esport på Tv6 och coachar deltagarna både i hur de spelar, och hur de ska kommunicera med varandra.

–Jag hoppas att de flesta kan ta med sig att nästa gång de blir frustrerade eller att de spelar med en tjej så ska de inte göra en grej av det. Och att du inte blir irriterad och frustrerad utan kan vifta bort det, säger Louise Wahlstrand.

Men samtidigt som Sverok satsar på att göra e-sport mer tillgängligt för utsatta grupper så har de åtminstone den här gången haft svårt att nå ut. Bland dryga 30 deltagare finns bara en tjej. Där måste bli bättre menar Jesper Englin på Sverok.